منتخبان در چهار گروه مدیران پروژه، رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست، مدیران عمومی و اعضای کمیسیونهای مناقصات و کمیتههای فنی - بازرگانی، گواهینامههای صلاحیت حرفهای خود را از مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت دریافت کردند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، در مراسمی که صبح روز دوشنبه (۲۷ بهمنماه) با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت، علی بیاتی، مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت و جمعی از معاونان وزیر نفت و دیگر مدیران ارشد برگزار شد، منتخبانی که دورههای تعریفشده را در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با موفقیت پشت سر گذاشتهاند، در چهار گروه مدیران پروژه، رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)، مدیران عمومی و اعضای کمیسیونهای مناقصات و کمیتههای فنی - بازرگانی، معرفی شدند و گواهینامههای صلاحیت حرفهای خود را دریافت کردند.
بر این اساس، ۲۵ گواهینامه صلاحیت حرفهای برای رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست، ۱۶ گواهینامه صلاحیت حرفهای برای مدیران عمومی، ۲۸ گواهینامه صلاحیت حرفهای برای مدیران پروژه (هفت گواهینامه برای دوره سوم و ۲۱ گواهینامه برای دوره چهارم) و ۱۸ گواهینامه صلاحیت حرفهای برای اعضای کمیسیونهای مناقصات و کمیتههای فنی - بازرگانی از سوی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت صادر شده است که به دلیل رعایت پروتکلهای بهداشتی در مقابله با شیوع کرونا، در مراسم امروز تنها ۲۲ نفر به نمایندگی از مجموع منتخبان، گواهینامههای صلاحیت حرفهای خود را دریافت کردند.
توسعه بدون انسانهای توسعهیافته حاصل نمیشود
بیژن زنگنه در آیین اعطای گواهینامههای صلاحیت حرفهای مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، گفت: من نه فقط در موضوع سازمانهای دولتی یا کارهای اداری، بلکه در سطح کلانتر به این باور رسیدهام که توسعه محصول انسانهای توسعهیافته است؛ بدون وجود انسانهای توسعهیافته، نه اینکه پالایشگاه یا پتروشیمی ساخته نشود یا خط لوله کشیده نشود، بلکه توسعه حاصل نمیشود.
وی با بیان اینکه توسعه مفهوم جامعی است که مسائل اخلاقی، معنوی و مادی را در برمیگیرد، اخلاق حرفهای را جزو لاینفک یک زندگی توسعهیافته خواند و افزود: در هر قسمتی که پیشرفت کردیم، انسانهای توسعهیافتهای حضور داشتهاند و آنجا که پیشرفت نکردیم فاقد انسانهای توسعهیافته بودهایم.
مهارتها و شایستگیها ملاک باشد؛ نه مدرک تحصیلی
وزیر نفت با بیان اینکه نباید عزل و نصبها بر مبنای مدرک تحصیلی باشد، ادامه داد: این موضوع برای زمانی که انگلیسیها اینجا بودند کاربرد داشت که تعداد دارندگان مدرک تحصیلی قابلتوجه نبود، اما در حال حاضر میبینیم بعضاً ارتقای مدرک تحصیلی، نگرش فرد نسبت به مسائل، یا سطح توانمندیهای وی را تغییر نمیدهد، در حالی که امکان ارتقای مهارتهای فردی با برگزاری چند دوره آموزشی وجود دارد.
زنگنه گفت: بهطور نمونه، یک نفر که دکترا دارد و استاد تمام دانشگاه است، اگر گواهینامه رانندگی نداشته باشد نمیتواند پشت فرمان خودرو بنشیند، یعنی برای رانندگی نیاز به گواهینامه مرتبط شرط است نه مدرک تحصیلی؛ آن وقت هدایت تأسیسات یا یک بنگاه عظیم مدرک حرفهای نمیخواهد؟
وی با بیان اینکه برای تعیین صلاحیت پیمانکار و مشاور روشهایی وجود دارد، اما برای مدیران پروژهها ارزیابی صلاحیت صورت نمیگرفته است، گفت: بنابراین اعطای گواهینامههای صلاحیت حرفهای برای حرفههای مختلف از جمله مدیریت پروژه، اچاسئی، فرماندهان صحنه، مدیریت مالی و... مدنظر قرار گرفت و خوشبختانه تنوع این حرفهها در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت رو به افزایش است.
وزیر نفت با بیان اینکه مردادماه ۹۴ تأسیس مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت ابلاغ شد و امروز صاحب مرکزی هستیم که میتوانیم به آن اتکا کنیم، عنوان کرد: نکته مهم این است که در ارزیابیهای اولیه مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، نیروی انسانی و در نتیجه قضاوتهای شخصی دخیل نیست.
تأکید بر سلامت روان در کار
زنگنه، سلامت روان مدیران و کارمندان را بسیار مهم عنوان کرد و گفت: بهطور مثال، برخی توانایی کار جمعی ندارند، یا برخی نسبت به همه مسائل، نگرشی منفی دارند. این موارد که شاید در ظاهر مهم به نظر نرسد، میتواند روند انجام کارها را مختل کند.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود، به برگزاری دورههایی برای اعضای کمیسیون مناقصات شرکتهای زیرمجموعه وزارت نفت در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت اشاره کرد و گفت: بررسیهای ما نشان میداد حدود ۸۰ درصد افرادی که درگیر فرآیندهای مربوط به مناقصات هستند، نسبت به اطلاعات اولیه و مقررات مناقصات اشراف کافی ندارند؛ موضوعی که بهطور طبیعی میتوانست منشأ بسیاری از مشکلات در سیر مناقصات باشد.
وزیر نفت آموزش و ارتقای منشیها، رؤسای دفاتر و دستیاران مدیران ارشد را نیز که از جمله حرفههای تعریفشده در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت است حائز اهمیت خواند و گفت: برای تبدیل وضعیت قراردادهای کارکنان مدت موقت صنعت نفت به مدت معین نیز ارزیابیهای مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت ملاک قرار گرفته است.
مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت؛ صددرصد حرفهای و غیرسیاسی
زنگنه با بیان اینکه شکلگیری و فعالیت مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت کار مهم و بزرگی است، ادامه داد: تأکید میکنم که این مرکز همواره باید صددرصد حرفهای و غیرسیاسی باشد. مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت برای خدمت به صنعت نفت تشکیل شده است، نه خدمت به افکار سیاسی مدیران.
وی گفت: تعداد مدیران سیاسی در تمام کشورهای جهان محدود است و احراز صلاحیت سیاسی در رده افرادی مانند وزرا شرط است و در سطوح پایینتر باید صلاحیت حرفهای افراد ملاک قرار گیرد.
وزیر نفت بر بهرهمندی از ظرفیتهای مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت برای تحقق جوانگرایی در صنعت نفت نیز تأکید کرد و افزود: اینکه برخورداری از گواهینامه صلاحیت حرفهای جایگزین شرایط عادی در احراز مشاغل شده، تغییر پارادایم مهمی است.
زنگنه در پایان از زحمات برخی مدیران ارشد پیشین نفت که با انتقال تجارب خود به مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت کمک میکنند، مدیران فعلی و پیشین این مرکز و همچنین دستیار ارشد خود قدردانی کرد.
نگاه صنعت نفت از مدرکگرایی به حرفهایگرایی تغییر یافته است
فرزین مینو در این مراسم افزود: پیش از ایجاد مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، ارزیابیها در این صنعت بر مبنای قضاوتهای شخصی بود، در حالی که با ایجاد این مرکز، شایستگیها و توانمندیهای فردی به معیارهای اصلی ارزیابی تبدیل شده است و امروز در مجموعه صنعت نفت، ارزیابیها برای جذب، توسعه، ارتقا و تشویق افراد بر مبنای ابزارهای مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت صورت میگیرد.
مینو با بیان اینکه تنها مدرک تحصیلی برای احراز شغل کافی نیست، گفت: این تفکر که هرچه مدرک تحصیلی بالاتر باشد، توانمندی و شایستگی برای انجام مشاغل ردهبالا بیشتر است، آغاز اشتباهی است، چراکه باید شایستگیهای حرفهای ملاک قرار گیرد. شایستگی، ترکیبی از دانش، مهارت و توانمندی است و با اتکا به مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، امروز به جای آموزش صرف، به سمت توسعه مهارت و شایستگی در حرکتیم.
وی تصمیم وزیر نفت برای راهاندازی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت را تصمیمی جسورانه خواند و گفت: تغییر پارادایم مدرکگرایی به حرفهایگرایی کار سادهای در کشور نیست.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت ادامه داد: هماکنون ابزارهای صنعت نفت برای توسعه افراد از مکانیسمهای کلاسیک آموزشی و کلاس صرف استاد - شاگردی فاصله گرفته و به سمت توسعه مهارت با مکانیسمهای جدید آموزشی، الکترونیکی و دستیاری حرکت کرده است.
مینو با بیان اینکه میتوان با صراحت گفت در مجموعه صنعت نفت، تغییر نگاه در حوزه منابع انسانی ایجاد شده است، یادآور شد: اگر این تغییر نگاه به کل کشور تعمیم یابد، آثار آن را میتوان در ارتقای سطح شایستگیهای شغلی شاهد بود.
وی با تأکید بر اهمیت میزان توانمندی، قدرت تصمیمگیری و حل مسئله، رفتارهای فردی، توانمندیهای ذهنی و ویژگیهای روانشناسی افراد علاوه بر معیارهایی مانند مدرک تحصیلی یا سابقه اشتغال، گفت: فرد گواهینامهگیرنده، علاوه بر مدرک تحصیلی مرتبط و تجربه کار بهعنوان شرایط احراز سنتی مشاغل در صنعت نفت، دارای مجموعهای از شایستگیها و توانمندیها است که پیش از این در مجموعه صنعت نفت مورد سنجش قرار نمیگرفته است.
در پایان این مراسم، از رکنالدین جوادی، غلامحسین نجابت، علیاکبر شعبانپور و حمید اکبری به عنوان خبرگان صنعت نفت که مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت از توانمندیهای ایشان بهرهمند شده است قدردانی شد.